Kuchařská soutěž SŠ – praktických škol dvouletých, 9. ročník
15. 04. 2025Dne 10. 4. se v naší škole setkalo dvanáct kuchařských týmů z blízkého okolí, ale i z daleka. Tento den totiž probíhala Kuchařská soutěž středních škol – praktických škol dvouletých, kterou organizovala Mgr. Michaela Bočková. Měli jsme tu čest přivítat soutěžící ze Znojma, Moravské Třebové, Třince, Přerova, Opavy, Pardubic, Vyškova, Karviné, Mikulova, Hlučína, ale také z nedalekého Hejčína. Dvanáctým soutěžním týmem byl tým složený z žáků naší školy. Letošní téma se neslo v duchu miniatur a krásy a kdo neměl po ruce lžičku, ten prohloupil, protože nemohl všechny ty dobroty ochutnat. Kuchařky a kuchaři vytvářeli nádherné a chutné SKLENIČKOVÉ DEZERTY. Týmy pracovaly opravdu svědomitě, dezerty ladily do posledního detailu, až ze všech těch výtvorů mnohdy oči přecházely. Naše milá a vážená porota, složená z odborníků z oblasti gastronomie, to neměla letos vůbec lehké. Nejen proto, že musela ochutnat dvanáct sladkých dezertů, ale hlavně proto, že měla za úkol rozhodnout, který z nich je nejlepší. A úkol to byl vskutku náročný. Po dlouhém a pečlivém zvažování porota rozhodla takto:
- Na 1. místě se umístil světle modrý tým – Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín, p. o.
- Na 2. místě se umístil růžový tým – Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice.
- Na 3. místě se umístil tmavě modrý tým – Základní škola a praktická škola Opava
- Zvláštní cenu poroty za vyváženost chuti a vzhledu si vysloužil fialový tým – Mateřská škola, základní škola a praktická škola Znojmo, p. o.
Všem soutěžícím děkujeme za účast a vítězným týmům blahopřejeme!
Poděkování patří také našim sponzorům:
- Firmě Dřevotvar, která věnovala odměny pro soutěžící.
- Nadačnímu fondu školy, který poskytl finance na organizaci a materiál.
- Vinařství Veverka, které věnovalo dárky pro porotu.
- Firmě Selp Servis s.r.o., která vyrobila krásné dřevěné medaile.
- Bistru Paulus, který věnoval dárkový voucher pro vítěze.
- MŠMT, které přispělo finančním příspěvkem na odměny a organizaci.
Děkujeme naší paní ředitelce Mgr. Martině Michalikové za možnost konání akce v prostorách školy.
A závěrečné poděkování za spolupráci patří členům poroty:
- Janě Reitingerové (předsedkyně poroty, vedoucí školní kuchyně, nutriční terapeutka),
- Evě Červinkové (zástupkyně ředitelky ZŠ ve výslužbě),
- Aleně Salákové, Ph. D. (vrchní referent – inspektor v ČOI),
- Petru Kouřilovi, Ph. D. (výzkumník projektu I z Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně),
- Jiřímu Langovi (ředitel dobrovolnického centra JIKA v Olomouci),
- Tomáši Pavlovskému (technický pracovník školy).
Již nyní se těšíme na příští jubilejní 10. ročník Kuchařské soutěže na téma PEČENÉ BRAMBORY.
Autorka článku: Mgr. Markéta Munzarová
Autoři fotografií: kolektiv SŠ











