Kuchařská soutěž SŠ – praktických škol dvouletých, 9. ročník

15. 04. 2025

Dne 10. 4. se v naší škole setkalo dvanáct kuchařských týmů z blízkého okolí, ale i z daleka. Tento den totiž probíhala Kuchařská soutěž středních škol – praktických škol dvouletých, kterou organizovala Mgr. Michaela Bočková. Měli jsme tu čest přivítat soutěžící ze Znojma, Moravské Třebové, Třince, Přerova, Opavy, Pardubic, Vyškova, Karviné, Mikulova, Hlučína, ale také z nedalekého Hejčína. Dvanáctým soutěžním týmem byl tým složený z žáků naší školy. Letošní téma se neslo v duchu miniatur a krásy a kdo neměl po ruce lžičku, ten prohloupil, protože nemohl všechny ty dobroty ochutnat. Kuchařky a kuchaři vytvářeli nádherné a chutné SKLENIČKOVÉ DEZERTY. Týmy pracovaly opravdu svědomitě, dezerty ladily do posledního detailu, až ze všech těch výtvorů mnohdy oči přecházely. Naše milá a vážená porota, složená z odborníků z oblasti gastronomie, to neměla letos vůbec lehké. Nejen proto, že musela ochutnat dvanáct sladkých dezertů, ale hlavně proto, že měla za úkol rozhodnout, který z nich je nejlepší. A úkol to byl vskutku náročný. Po dlouhém a pečlivém zvažování porota rozhodla takto:

  • Na 1. místě se umístil světle modrý tým Odborné učiliště a Praktická škola Hlučín, p. o.
  • Na 2. místě se umístil růžový tým – Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice.
  • Na 3. místě se umístil tmavě modrý tým – Základní škola a praktická škola Opava

 

  • Zvláštní cenu poroty za vyváženost chuti a vzhledu si vysloužil fialový tým – Mateřská škola, základní škola a praktická škola Znojmo, p. o.

Všem soutěžícím děkujeme za účast a vítězným týmům blahopřejeme!

Poděkování patří také našim sponzorům:

  • Firmě Dřevotvar, která věnovala odměny pro soutěžící.
  • Nadačnímu fondu školy, který poskytl finance na organizaci a materiál.
  • Vinařství Veverka, které věnovalo dárky pro porotu.
  • Firmě Selp Servis s.r.o., která vyrobila krásné dřevěné medaile.
  • Bistru Paulus, který věnoval dárkový voucher pro vítěze.
  • MŠMT, které přispělo finančním příspěvkem na odměny a organizaci.

Děkujeme naší paní ředitelce Mgr. Martině Michalikové za možnost konání akce v prostorách školy.

A závěrečné poděkování za spolupráci patří členům poroty:

  • Janě Reitingerové (předsedkyně poroty, vedoucí školní kuchyně, nutriční terapeutka),
  • Evě Červinkové (zástupkyně ředitelky ZŠ ve výslužbě),
  • Aleně Salákové, Ph. D. (vrchní referent – inspektor v ČOI),
  • Petru Kouřilovi, Ph. D. (výzkumník projektu I z Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně),
  • Jiřímu Langovi (ředitel dobrovolnického centra JIKA v Olomouci),
  • Tomáši Pavlovskému (technický pracovník školy).

Již nyní se těšíme na příští jubilejní 10. ročník Kuchařské soutěže na téma PEČENÉ BRAMBORY.

Autorka článku: Mgr. Markéta Munzarová

Autoři fotografií: kolektiv SŠ