Výuka

Probíhá ve školní cvičné kuchyňce. Žáci pracují podle ročního plánu, který je vypracován dle požadavků ŠVP pro praktickou školu dvouletou.

Výuka je zaměřena na rozvoj hrubé a jemné motoriky, zvládnutí hygieny a bezpečnosti při práci v kuchyni, získání dovedností při přípravě jednoduchých pokrmů a zvládnutí jednotlivých postupů přípravy.

Žáci získají znalosti a dovednosti dle svých individuálních schopností v oblasti:

  1. bezpečnost a hygiena při práci v kuchyni – mytí a utírání nádobí, bezpečné zacházení s elektrospotřebiči a nástroji, zametání a mytí podlahy, úklid kuchyňské linky,
  2. práce s potravinami – vážení a skladování potravin, nákup potravin dle seznamu,
  3. příprava pokrmu – krájení, strouhání a škrabání ovoce a zeleniny, příprava studené kuchyně, salátů, polévek, příloh, hlavních chodů, moučníků a nápojů,
  4. práce s elektrospotřebiči – mixer, sporák, lednice, mikrovlnná trouba, lis na ovoce, rychlovarná konvice,
  5. stolování – příprava běžné a slavnostní tabule,

Během studia si každý žák vytvoří díky vypracovaným receptům svou “malou kuchařku”, díky které si potom může připravit jednoduché pokrmy také doma.

V roce 2018 se povedlo navázat spolupráci s restaurací M.D.Original 1869 – vybraní žáci dochází pravidelně jednou týdně na 4 hodiny na praxi.

Cílem je, aby žáci získali základní pracovní dovednosti, návyky a pracovní postupy potřebné v každodenním i v budoucím pracovním životě.

Hodinová dotace

Hodinová dotace je 5 h týdně. Výuka probíhá v bloku a je rozdělena do tří částí:

  1. vysvětlení základních pojmů, postupu přípravy jednotlivých pokrmů,
  2. nákup potravin v obchodě,
  3. samotná příprava pokrmu dle aktuálního tématu, nácvik stolování, úklid, atd.

Požadavky

  1. Každý žák musí mít platný potravinářský průkaz nebo potvrzení od lékaře, že může po dobu studia pracovat s potravinami.
  2. Pracovní oblečení – bílé kalhoty, tričko, síťka proti padání vlasů, boty s protiskluzovou podrážkou.

Zpět

Překlad do znakového jazyka