Výuka

Probíhá ve školní cvičné kuchyňce. Žáci pracují podle ročního plánu, který je vypracován dle požadavků ŠVP pro praktickou školu dvouletou.

Výuka je zaměřena na rozvoj hrubé a jemné motoriky, zvládnutí hygieny a bezpečnosti při práci v kuchyni, získání dovedností při přípravě jednoduchých pokrmů a zvládnutí jednotlivých postupů přípravy.

Žáci získají znalosti a dovednosti dle svých individuálních schopností v oblasti:

  1. bezpečnost a hygiena při práci v kuchyni – mytí a utírání nádobí, bezpečné zacházení s elektrospotřebiči a nástroji, zametání a mytí podlahy, úklid kuchyňské linky,
  2. práce s potravinami – vážení a skladování potravin, nákup potravin dle seznamu,
  3. příprava pokrmu – krájení, strouhání a škrabání ovoce a zeleniny, příprava studené kuchyně, salátů, polévek, příloh, hlavních chodů, moučníků a nápojů,
  4. práce s elektrospotřebiči – mixer, sporák, lednice, mikrovlnná trouba, lis na ovoce, rychlovarná konvice,
  5. stolování – příprava běžné a slavnostní tabule,

Během studia si každý žák vytvoří díky vypracovaným receptům svou “malou kuchařku”, díky které si potom může připravit jednoduché pokrmy také doma.

Cílem je, aby žáci získali základní pracovní dovednosti, návyky a pracovní postupy potřebné v každodenním i v budoucím pracovním životě.

 

Hodinová dotace

Hodinová dotace je 5 h týdně. Výuka probíhá v bloku a je rozdělena do tří částí:

  1. vysvětlení základních pojmů, postupu přípravy jednotlivých pokrmů,
  2. nákup potravin v obchodě,
  3. samotná příprava pokrmu dle aktuálního tématu, nácvik stolování, úklid, atd.

Požadavky

  1. Každý žák musí mít platný potravinářský průkaz nebo potvrzení od lékaře, že může po dobu studia pracovat s potravinami.
  2. Pracovní oblečení – bílé kalhoty, tričko, síťka proti padání vlasů, boty s protiskluzovou podrážkou.

 

 

Zpět