Výuka
Probíhá ve školní cvičné kuchyňce. Žáci pracují podle ročního plánu, který je vypracován dle požadavků ŠVP pro praktickou školu dvouletou.
Výuka je zaměřena na rozvoj hrubé a jemné motoriky, zvládnutí hygieny a bezpečnosti při práci v kuchyni, získání dovedností při přípravě jednoduchých pokrmů a zvládnutí jednotlivých postupů přípravy.
Žáci získají znalosti a dovednosti dle svých individuálních schopností v oblasti:
- bezpečnost a hygiena při práci v kuchyni – mytí a utírání nádobí, bezpečné zacházení s elektrospotřebiči a nástroji, zametání a mytí podlahy, úklid kuchyňské linky,
- práce s potravinami – vážení a skladování potravin, nákup potravin dle seznamu,
- příprava pokrmu – krájení, strouhání a škrabání ovoce a zeleniny, příprava studené kuchyně, salátů, polévek, příloh, hlavních chodů, moučníků a nápojů,
- práce s elektrospotřebiči – mixer, sporák, lednice, mikrovlnná trouba, lis na ovoce, rychlovarná konvice,
- stolování – příprava běžné a slavnostní tabule,
Během studia si každý žák vytvoří díky vypracovaným receptům svou “malou kuchařku”, díky které si potom může připravit jednoduché pokrmy také doma.
V roce 2018 se povedlo navázat spolupráci s restaurací M.D.Original 1869 – vybraní žáci dochází pravidelně jednou týdně na 4 hodiny na praxi.
Cílem je, aby žáci získali základní pracovní dovednosti, návyky a pracovní postupy potřebné v každodenním i v budoucím pracovním životě.
Hodinová dotace
Hodinová dotace je 5 h týdně. Výuka probíhá v bloku a je rozdělena do tří částí:
- vysvětlení základních pojmů, postupu přípravy jednotlivých pokrmů,
- nákup potravin v obchodě,
- samotná příprava pokrmu dle aktuálního tématu, nácvik stolování, úklid, atd.
Požadavky
- Každý žák musí mít platný potravinářský průkaz nebo potvrzení od lékaře, že může po dobu studia pracovat s potravinami.
- Pracovní oblečení – bílé kalhoty, tričko, síťka proti padání vlasů, boty s protiskluzovou podrážkou.
Překlad do znakového jazyka