Za skvělým jídlem

Střední škola, základní škola a mateřská škola
pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4

 

Školní projekt

 

Za skvělým jídlem

masterchef

29. 11. 2016

 

Organizátoři projektového dne:

  • 1.–3. třída:  H. Hloušková, Z. Kuchtová
  • 4.–6. třída:  V. Piňosová, Z. Úlehlová
  • 7.–10. třída:  P. Crhonková

Video promítání přichystala a moderovala: V. Piňosová

Vypracování prezentace a překlad do znakového jazyka: P. Crhonková

Fotodokumentaci zajišťovaly: P. Crhonková, L. Látalová

Dary do tomboly věnovala: M. Skřivánková

Nákup vařeček a prostírání zajistily: Z. Kuchtová, Z. Úlehlová

Pracovní listy vypracovala a zástěrky šila: V. Piňosová

Materiály k organizaci projektového dne vypracovaly: H. Hloušková, Z. Úlehlová

Porota: V. Voják, K. Taberyová, E. Červinková, J. Reitingerová, T. Pavlovský

Materiální výpomoc: J. Reitingerová, P. Crhonková

masterchev_foto

 

Úvod

Druhý projektový den školního roku 2016/2017 , který jsme nazvali Za skvělým jídlem – Masterchef Jižní Amerika, měl za úkol nás seznámit s pestrou kuchyní této části amerického kontinentu, a to včetně tamních surovin a plodin.

 

Věková skupina

Projektu se zúčastnili všichni žáci ZŠ, tedy prvního i druhého stupně.

 

Časová dotace v rámci vyučovacího procesu

Přípravná fáze (cca 1 vyučovací hodina)

  • Promítnutí videa z předchozího projektového dne
  • Motivační prezentace k přípravě pokrmů
  • Seznámení žáků s organizací druhého projektového dne

Vlastní akce ( 2-3 vyučovací hodiny, podle věku žáků)

  • Viz průběh akce

Závěrečná fáze (cca 1 hodina)

  • Výzdoba stolů a prezentace pokrmů
  • Vyhodnocení pokrmů a dipů odbornou porotou (odměna pro vítězné týmy – 3 pizzy)
  • Výsledky hlasování žáků a pedagogů (sladkosti)
  • Tombola – 3 kuchařské knihy
  • Odměnění všech žáků – vařečka a prostírání
  • Odměnění všech tříd – kuchařská zástěra

30. 11. 2016

  • Výtvarné zpracování kuchyňské zástěry – výzdoba chodby k jídelně
  • Práce s textem a obrázky
  • Lepení zpracovaných pracovních listů do cestovatelských deníků

Časový harmonogram

29. 11. 2016

  • Sraz v 8:00 v podkroví
  • 8:05–8:15 – zahájení videem a prezentací
  • 8:20–10:30 – příprava brambor, dipů a Brigadieros ve třídách
  • 10:30–11:00 – výzdoba stolů a prezentace pokrmů
  • 11:00–11:30 – ochutnávka a  hlasování odborné poroty, poté žáků a pedagogů
  • 11:30–11:45 – vyhlášení výsledků a rozdání cen, tombola, předání darů všem dětem

30. 11. 2016

  • Zapsání receptu do cestovatelského deníku
  • Vypracování pracovních listů
  • Výtvarné zpracování kuchařské zástěrky

Průběh akce

Žáci a pedagogové se sešli v podkroví naší školy v 8.00 h., kde zhlédli video z předchozího projektového dne a motivační prezentaci. Obdrželi pokyny k zdárnému průběhu druhého projektového dne s názvem –  Za skvělým jídlem – Masterchef Jižní Amerika.

Potom si v jídelně vyzvedli brambory a odebrali se do svých tříd připravovat pokrmy (pečené americké brambory s dipem dle vlastního výběru
a sladké pralinky Brigadieros)

Od 10.30 se opět žáci a pedagogové sešli v podkroví k výzdobě stolů a prezentaci pokrmů. Hodnotila odborná porota složená z řad vedení
a zaměstnanců školy a druhá porota složená z žáků a pedagogů.

Hodnotila se kvalita, prezentace a chuť jídla, ale také výzdoba stolování. V 11:00 došlo k vyhodnocení pokrmů a vyhlášení výsledků jak odborné poroty, tak poroty z řad žáků a pedagogů. Vítězové byli oceněni.  Proběhla též tombola o ceny.

 

Výsledky na základě odborné poroty:

  • 1. místo – VI. A třída
  • 2. místo – VII. třída
  • 3. ­místo –  I. B třída

Za žáky a pedagogy bylo umístění následné:

  • 1. místo ­­– I. A třída
  • 2. místo – VIII. třída
  • 3. místo – VII. třída

Výherci tomboly – Jenifer Čurejová, Radim Pavlík, David Novotný.

 

Zdroje a pomůcky

  • Brambory, těsto na Brigadieros
  • Pomůcky pro úpravu brambor
  • Pečící nádoba
  • Ingredience pro ochucení brambor, výrobu dipů a zdobení Brigadieros
  • Materiál na výzdobu stolů

Zhodnocení projektového dne

Celý projektový den proběhl v uvolněné atmosféře a žáci i pedagogové se zhostili svých úkolů na jedničku s hvězdičkou.

Za hladký průběh akce patří dík organizátorům a všem, kteří se podíleli na přípravě či průběhu projektového dne.

Také moc děkuji paní ředitelce Martině Michalíkové, členům odborné poroty a zaměstnancům kuchyně za podporu a pomoc při realizaci tohoto projektového dne.

 

Fotografie z projektového dne zobrazíte ve Fotogalerii.

 

Autoři příspěvku: Z. Kuchtová a V. Piňosová

 

Zpět