Za skvělým jídlem
Střední škola, základní škola a mateřská škola
pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4
Školní projekt
Za skvělým jídlem
29. 11. 2016
Organizátoři projektového dne:
- 1.–3. třída: H. Hloušková, Z. Kuchtová
- 4.–6. třída: V. Piňosová, Z. Úlehlová
- 7.–10. třída: P. Crhonková
Video promítání přichystala a moderovala: V. Piňosová
Vypracování prezentace a překlad do znakového jazyka: P. Crhonková
Fotodokumentaci zajišťovaly: P. Crhonková, L. Látalová
Dary do tomboly věnovala: M. Skřivánková
Nákup vařeček a prostírání zajistily: Z. Kuchtová, Z. Úlehlová
Pracovní listy vypracovala a zástěrky šila: V. Piňosová
Materiály k organizaci projektového dne vypracovaly: H. Hloušková, Z. Úlehlová
Porota: V. Voják, K. Taberyová, E. Červinková, J. Reitingerová, T. Pavlovský
Materiální výpomoc: J. Reitingerová, P. Crhonková
Úvod
Druhý projektový den školního roku 2016/2017 , který jsme nazvali Za skvělým jídlem – Masterchef Jižní Amerika, měl za úkol nás seznámit s pestrou kuchyní této části amerického kontinentu, a to včetně tamních surovin a plodin.
Věková skupina
Projektu se zúčastnili všichni žáci ZŠ, tedy prvního i druhého stupně.
Časová dotace v rámci vyučovacího procesu
Přípravná fáze (cca 1 vyučovací hodina)
- Promítnutí videa z předchozího projektového dne
- Motivační prezentace k přípravě pokrmů
- Seznámení žáků s organizací druhého projektového dne
Vlastní akce ( 2-3 vyučovací hodiny, podle věku žáků)
- Viz průběh akce
Závěrečná fáze (cca 1 hodina)
- Výzdoba stolů a prezentace pokrmů
- Vyhodnocení pokrmů a dipů odbornou porotou (odměna pro vítězné týmy – 3 pizzy)
- Výsledky hlasování žáků a pedagogů (sladkosti)
- Tombola – 3 kuchařské knihy
- Odměnění všech žáků – vařečka a prostírání
- Odměnění všech tříd – kuchařská zástěra
30. 11. 2016
- Výtvarné zpracování kuchyňské zástěry – výzdoba chodby k jídelně
- Práce s textem a obrázky
- Lepení zpracovaných pracovních listů do cestovatelských deníků
Časový harmonogram
29. 11. 2016
- Sraz v 8:00 v podkroví
- 8:05–8:15 – zahájení videem a prezentací
- 8:20–10:30 – příprava brambor, dipů a Brigadieros ve třídách
- 10:30–11:00 – výzdoba stolů a prezentace pokrmů
- 11:00–11:30 – ochutnávka a hlasování odborné poroty, poté žáků a pedagogů
- 11:30–11:45 – vyhlášení výsledků a rozdání cen, tombola, předání darů všem dětem
30. 11. 2016
- Zapsání receptu do cestovatelského deníku
- Vypracování pracovních listů
- Výtvarné zpracování kuchařské zástěrky
Průběh akce
Žáci a pedagogové se sešli v podkroví naší školy v 8.00 h., kde zhlédli video z předchozího projektového dne a motivační prezentaci. Obdrželi pokyny k zdárnému průběhu druhého projektového dne s názvem – Za skvělým jídlem – Masterchef Jižní Amerika.
Potom si v jídelně vyzvedli brambory a odebrali se do svých tříd připravovat pokrmy (pečené americké brambory s dipem dle vlastního výběru
a sladké pralinky Brigadieros)
Od 10.30 se opět žáci a pedagogové sešli v podkroví k výzdobě stolů a prezentaci pokrmů. Hodnotila odborná porota složená z řad vedení
a zaměstnanců školy a druhá porota složená z žáků a pedagogů.
Hodnotila se kvalita, prezentace a chuť jídla, ale také výzdoba stolování. V 11:00 došlo k vyhodnocení pokrmů a vyhlášení výsledků jak odborné poroty, tak poroty z řad žáků a pedagogů. Vítězové byli oceněni. Proběhla též tombola o ceny.
Výsledky na základě odborné poroty:
- 1. místo – VI. A třída
- 2. místo – VII. třída
- 3. místo – I. B třída
Za žáky a pedagogy bylo umístění následné:
- 1. místo – I. A třída
- 2. místo – VIII. třída
- 3. místo – VII. třída
Výherci tomboly – Jenifer Čurejová, Radim Pavlík, David Novotný.
Zdroje a pomůcky
- Brambory, těsto na Brigadieros
- Pomůcky pro úpravu brambor
- Pečící nádoba
- Ingredience pro ochucení brambor, výrobu dipů a zdobení Brigadieros
- Materiál na výzdobu stolů
Zhodnocení projektového dne
Celý projektový den proběhl v uvolněné atmosféře a žáci i pedagogové se zhostili svých úkolů na jedničku s hvězdičkou.
Za hladký průběh akce patří dík organizátorům a všem, kteří se podíleli na přípravě či průběhu projektového dne.
Také moc děkuji paní ředitelce Martině Michalíkové, členům odborné poroty a zaměstnancům kuchyně za podporu a pomoc při realizaci tohoto projektového dne.
Fotografie z projektového dne zobrazíte ve Fotogalerii.
Autoři příspěvku: Z. Kuchtová a V. Piňosová